• GjensidigeStiftelsen
  • Kystverket

Dette gjør du hvis ulykken er ute

Grunnstøting er den vanligste ulykkeformen på sjøen. Skipper Pål Bustgaard i Redningsselskapet er blant dem som har flest redningsoppdrag på sjøen i løpet av året. Her er hans tre viktigste tips til hva du bør gjøre, hvis uhellet er ute.

De fleste kjenner godt til at det er mange skjær i sjøen, og om vi ikke allerede har erfart det, er det absolutt sjanse for at du kan komme til å kjenne det på kroppen.

Varsle kyststasjon
Grunnstøtinger er ifølge forsikringsbransjen den hyppigst rapporterte ulykken til sjøs. Det urovekkende antallet grunnstøtinger, er også bakgrunn for Gjensidigestiftelsens initiativ «Merk skjæret», en folkedugnad for å merke de 100 farligste skjærene langs Norgeskysten.

– Når ulykken først er ute, er varsling det første du bør gjøre. Vi har et godt utbygget kystradiosystem, og om du ringer operasjonssentralens standardnummer 120 kommer du direkte til nærmeste kyststasjon, sier skipper Pål Bustgaard i Redningsselskapet.

Behold roen
Bustgaard jobber på redningsskøyta Horn Flyer på Hvaler, som er blant Norges travleste redningsstasjoner når vi teller antall oppdrag årlig.

– Mange blir veldig skremt og får panikk når de går på grunn. Vi opplever folk som hopper i sjøen av forskrekkelse, og det er ikke særlig lurt. Bli i båten så lenge som mulig. Selv om det kan oppleves skremmende, er det viktig å prøve å beholde roen, sier han.

Sjekk skadene
Etter å ha varslet om ulykken til Redningsselskapet via kystradio, er det lurt å gjøre seg kjent med hvor omfattende skadene er. Kikk under bunnlemmer, og finn ut om båten tar inn vann.

– Dersom det er mulig, anbefaler vi å forbli rolig i båten til hjelp kommer. Mange forsøker å kjøre av båten igjen, og det fører i mange tilfeller til hektiske situasjoner som raskt kan forverres, sier Bustgaard.

« Tilbake

404