• GjensidigeStiftelsen
  • Kystverket

Rekordmange ulykker på sjøen

Sol og varme dager lokket ekstra mange småbåtfolk på sjøen sist sommer. Men fjorårets sesong hadde også en skyggeside: supersommeren førte til rekordmange grunnstøtinger.

Tall fra Redningsselskapet viser at de hadde totalt 7.636 oppdrag i løpet av 2014. Det er en økning fra 2013, da antallet oppdrag var 6.803.

– I fjor hadde vi en fantastisk sommer, og vi har aldri sett så mange småbåter på sjøen. Totalt sett har vi heller aldri hatt så mange utrykninger, sier skipper i Redningsselskapet, Pål Bustgaard.

Flest på grunn i sør
Blant oppdragene til Redningsselskapet er brannslukning, lekkasjer, slep og grunnstøting.
En grunnstøting kan oppleves svært dramatisk nettopp fordi den kommer brått og overraskende på båtføreren. Anbefalingen er likevel å forsøke å beholde roen, og tilkalle hjelp.

Østfold, Vestfold og Telemark hadde til sammen 89 grunnstøtinger i skjærgården, men også Agderfylkene ble berørt med 65 tilfeller.

Rekordstore forsikringsutbetalinger
Det var ikke bare Redningsselskapet som hadde det travelt i forbindelse med supersommeren. Ifølge hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge, Finans Norge, økte fritidsbåterstatningene i 2014 med hele 38 prosent fra året før. Dette førte til forsikringsutbetalinger på hele 406 millioner kroner til norske småbåteiere.

– Mange har nok investert i båter som går raskere enn vi er vant til. Derfor har flere hatt problemer med blant annet navigasjonen, som igjen kan føre til ulykker på sjøen. Det er svært viktig å følge med i egen seilas, og til enhver tid være oppmerksom på sjøen rundt seg, sier administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen, Unn Dehlen.

« Tilbake

404